K Velikonocům neodmyslitelně patří pečený beránek.
Nedovedu si představit Velikonoce bez beránka na našem stole… a dohadování, jestli se může začít jíst od hlavy. 😂
Už řadu let se snažím maximálně vyhýbat pšeničné mouce, a tak tento recept na tradičního beránka je z netradičních surovin.
Ještě líp chutná druhý den, když je odležený (třeba ve skleněné krabičce přes noc)… jenže ne vždy se vám podaří ho nesníst hned celý ten samý den. 🙃
INGREDIENCE
8 vajec
150 g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
vanilka
6 lžic kokosového cukru
12 vrchovatých lžic mandlové mouky
špetka soli
POSTUP
Vyšleháme si bílky se špetkou soli, ne úplně do tuha.
Smícháme suché ingredience – mandlovou mouku a prášek do pečiva.
Ve vedlejší míse si vyšleháme žloutky s vanilkou a cukrem do krémové pěny. (Díky kokosovému cukru nebude pěna bílá ale světle žlutá.) Do této směsi postupně začneme přilévat rozpuštěné (vlažné) máslo a stále šleháme.
Do této hmoty začneme postupně přidávat směs mandlové mouky s práškem do pečiva. V tento okamžik již nesmíme šlehat na vysoké otáčky, aby nám těsto nespadlo.
Na závěr do těsta ručně vmícháme vyšlehané bílky.
Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy na beránka. (Já formu vysypávám opět mandlovou moukou.)
Vložíme do předehřáté trouby na 200° C a pečeme 15 minut. Po uplynutí 15 minut troubu zmírníme na 150° C a pečeme ještě přibližně dalších 25 minut.
Každému nám peče trouba trochu jinak, takže doporučuji dobu pečení přizpůsobit zkušenostem s vaší troubou.
TIP
Pro obměnu základního receptu můžete do mandlové mouky přimíchat kakaový prášek a na závěr do těsta vmíchat ještě kousky kvalitní čokolády. Tak jsme to letos udělali my. 😉
Krásné Velikonoce a dobrou chuť!
Vaše
🖤
Renata