Nejjednodušší kváskový chleba

Pamatuju si, jak jsem se kdysi děsně bála pustit do pečení kváskového chleba, protože každý, kdo o pečení vyprávěl, mě komplikovaností a náročností přípravy odradil. Jenže pak mi jedna žena změnila život. Prozradila mi, že se kváskový chleba dá připravit naprosto jednoduše… když jsem se o tom zmínila účastnícím HEART FLOW víkendu, byly nadšené a já jim slíbila, že recept sepíšu včetně všech tipů a vychytávek, aby jednou provždy i ony rozpustily své obavy a mohly se do pečení kváskového chleba pustit.

Variant a obměn kváskového chleba je celá řada. I já peču pokaždé chlebík trochu jiný, aby se nám nepřejedl, a proto je recept a poměr ingrediencí níže velmi univerzální.

ROZKVAS:

INGREDIENCE:

250 ml vlažné vody

cca 3 polévkové lžíce kvásku

100 g žitné (chlebové) mouky

POSTUP:

Všechny ingredience smícháme metličkou ve větší míse (ve které budeme později zadělávat celý chléb), přikryjeme utěrkou a necháme cca 6 – 9 hodin odležet.

TIP 1: Osobně se mi nejvíc osvědčilo rozdělat rozkvas večer před spaním a zadělávat chleba ráno nebo dopoledne. Chleba pak chutná vždycky líp.

TIP 2: Čím déle necháte rozkvas odpočívat, tím kyselejší chleba bude.

TIP 3: Mouka nemusí být nutně chlebová. Vystačíte si i s klasickou žitnou moukou.

TIP 4: Skleničku se zbytky starého kvásku ukládám zpět do lednice pro případ, kdybych v další fázi zapomněla odebrat čerstvý kvásek na další pečení.

TĚSTO 1. FÁZE:

INGREDIENCE:

250 ml vody

160 g žitné mouky

POSTUP:

Vodu a mouku přidáme do mísy s rozkvasem a zapracujeme metličkou.

!!! ODEBRÁNÍ KVÁSKU!!!

Nyní přichází na řadu odebrání kvásku na další pečení. Odebereme si cca 6 polévkových lžic do dobře vymyté skleničky, lehce zašroubujeme víčkem a dáme do lednice.

TĚSTO 2. FÁZE:

INGREDIENCE:

1 lžíce soli

1 lžíce kmínu (mletý / nemletý – podle vlastní chuti)

semínka nebo ořechy – množství i druh podle libosti

260 g mouky

POSTUP:

Všechny ingredience vypracujeme vařečkou do hutného kompaktního těsta.

TIP 5: Do těsta, potom, co jsme !!! odebrali kvásek na další pečení!!! přidáme nejdříve sůl, kmín a semínka a pořádně zapracujeme. Až poté přidáváme mouku. Do řidšího těsta se totiž tyto ingredience mnohem lépe zapracovávají.

TIP 6: Naše Verunka nemá ráda kmín. Přesto kmín do chleba přidávám pro jeho nenadýmavé účinky. Používám kmín drcený a do těsta ho ještě prosévám přes jemné sítko, aby v těstě byl jen kmínový prášek.

TIP 7: U nás jsou nejoblíbenější v chlebu slunečnicová a dýňová semínka. Můžete ale použít i chia semínka, konopná semínka, lněná, vločky, klíčky nebo i psyllium…. a taky jakékoliv druhy ořechů. Mezi naše nejoblíbenější ořechy v chlebu patří rozhodně vlašské oříšky.

TIP 8: Pokud použijeme chia semínka, je zapotřebí ubrat množství mouky a nebo přidat více vody. Chia semínka vsakují velké množství tekutin, tak aby nám konzistence těsta příliš neztuhla.

TIP 9: Mouku můžete použít jakoukoliv „klasickou“ lepkovou… Pokud chcete mít čistě žitný chléb, použijete jen žitnou. Ale pokud chcete chléb více odlehčený můžete do těsta přidat pšeničnou, špaldovou v hladké ale i celozrnné verzi. Moje oblíbená varianta je přidat v 2. fázi 130 g žitné mouky a pak 130 g špaldové hladké mouky.

TIP 10: Nepoužívám ani robota na hnětení a ani nevypracovávám těsto rukama. Celé těsto zadělávám v jedné míse a použiji na něj 2x metličku a 1 vařečku.

KYNUTÍ A PEČENÍ:

Jakmile máme těsto zpracované, tak si vymažeme formu máslem. Ideální na toto množství těsta je forma na srnčí hřbet. Do vymazané formy přendáme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout (po okraj).

Jakmile je chléb dostatečně vykynutý, tak rozpálíme troubu na 200 °C. V takto předehřáté troubě pečeme chleba 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě cca 30 minut. (Každá trouba peče trochu jinak, tak přihlédněte ke svým zkušenostem.)

Upečený chléb opatrně vyklopíme na rošt nebo prkénko a necháme vystydnout.

TIP 11: Pokud je špatný tlak, zima nebo spěcháme a potřebujeme, aby těsto nabylo rychleji, tak se mi osvědčil následující fígl: Předehřeji si troubu na nejmenší teplotu – moje trouba jde předehřát na 50 °C. Poté ji vypnu a do nahřáté trouby dám formu s chlebem, kterou přikryji utěrkou, aby těsto neosychalo, a nechám vykynout v teplíčku.

TIP 12: Nekrájejte chleba příliš brzy po upečení, když je ještě horký, klesnul by a byl by lepivý.

No a to je opravdu vše. Po sepsání všech mých TIPů se recept prodloužil na závratnou délku… ale je naprosto jednoduchý. Dá se shrnout do pár odrážek:

  • rozdělám rozkvas
  • přidám vodu a mouku
  • odeberu kvásek
  • přidám sůl, kmín, semínka a další mouku
  • přendám do formy
  • nechám vykynout
  • upeču
  • a s chutí sním 🙂

Tak držím palce, ať se povede!

A pošlete mi fotku na renata@renatavodehnalova.cz, jak se vám povedl!

PS: A ještě poslední TIP, kde sehnat ten první startovací kvásek:

  1. Nejlepší, nejjednodušší a asi i nejchutnější bude od sousedky, která pravidelně peče.
  2. Ale pořídit se dá např. i v některých pekárnách nebo bistrech. Můj kvásek, ze kterého od letošní zimy peču, mám od Gabči a Petra z bistra Etapa v Karlíně.
  3. Další variantou je si pořídit sušený kvásek v obchodě – prodávají ho třeba v DMku.
  4. A poslední možnost je: kvásek si sama založit podle návodu, který najdete někde na webu. Stačí jen do vyhledávače napsat „jak založit kvásek na chleba.“
Renata Vodehnalová
Učím lidi najít rovnováhu mezi fyzickým světem, ve kterém je spousta radostí ale i starostí, nedostatku i přebytku, shonu a konzumu a jejich vnitřním duševním životem – tak aby se jim žilo dobře a s lehkostí. Jsem žena, manželka skvělého muže, maminka tří dětí a nadšená studentka receptu na šťastný život. Více o Renatě se dozvíte zde. >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.