Karbanátky trochu jinak

 

Důvodů, proč jsem se rozhodla klasický recept pozměnit, bylo více. Příliš nám nechutná vepřové maso, děti nemají rádi kostičky cibule v jídlu a když jsme se začali stravovat „zdravěji“, nechtělo se nám cpát bílý tukový rohlík nebo strouhanku z něj do masa.

Můj dědeček, který byl vyučený kuchař, mi už v dětství vysvětlil, že je důležité do masa v plněných paprikách přidat vařenou rýži a že je zapotřebí něčím „nastavit“ mleté maso v karbanátku, protože směs pak bude šťavnatější a chutnější.
A tak jsem přemýšlela jak to udělat. Jak to udělat zdravěji.

Dnes karbanátky chystám pouze z mletého hovězího masa. Maso kupuju buď v malém krámku se zdravou výživou, na kterém zbožňuju osobní přístup a atmosféru nebo v supermarketu v bio kvalitě. Takové maso má prostě úplně jinou chuť.

A zázračnou ingrediencí, kterou do masové směsi přidávám jsou bezlepkové ovesné vločky. Uvnitř nabobtnají a dodají vláčnou a šťavnatou strukturu a zvenku po osmažení vytvoří křupavou kůrčičku.

 

INGREDIENCE

400 g hovězí mleté maso v bio kvalitě

1 velkou hrst bezlepkových ovesných vloček

1-2 vajíčka od veselých slepiček

sůl

koření dle chuti

 

POSTUP

Všechny ingredience smícháme a necháme minimálně 15 min odstát.

V navlhčených dlaních tvoříme koule, které zploštíme. Velikost je dle našich preferencí – záleží, jestli máme spíše rádi křupavou kůrčičku (tak tvoříme malé) a nebo vlhký vnitřek (pak spíše velké).

Smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší, jinou variací brambor nebo s batáty a doplníme dostatečnou porcí tepelně upravené či čerstvé zeleniny.

TIP

  • Pro obměnu lze použít i mleté kuřecí nebo krůtí maso. U toho bych kladla ještě větší důraz na původ masa!
  • Naše děti nemají rádi pikantní koření, proto vybírám koření tak, aby nebylo pálivé. Zbožňujeme směs koření „Gril“, které se prodává v Lidlu. (Dříve se tato směs jmenovala „Gril a šašlik“.)
  • U nás se karbanátky smaží na kokosovém oleji lisovaném za studena. Nepřepaluje se a nádherně voní, i s masem.

Dobrou chuť!

Vaše

Renata

Renata Vodehnalová
Učím lidi najít rovnováhu mezi fyzickým světem, ve kterém je spousta radostí ale i starostí, nedostatku i přebytku, shonu a konzumu a jejich vnitřním duševním životem – tak aby se jim žilo dobře a s lehkostí. Jsem žena, manželka skvělého muže, maminka tří dětí a nadšená studentka receptu na šťastný život. Více o Renatě se dozvíte zde. >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.