Důvodů, proč jsem se rozhodla klasický recept pozměnit, bylo více. Příliš nám nechutná vepřové maso, děti nemají rádi kostičky cibule v jídlu a když jsme se začali stravovat „zdravěji“, nechtělo se nám cpát bílý tukový rohlík nebo strouhanku z něj do masa.
Můj dědeček, který byl vyučený kuchař, mi už v dětství vysvětlil, že je důležité do masa v plněných paprikách přidat vařenou rýži a že je zapotřebí něčím „nastavit“ mleté maso v karbanátku, protože směs pak bude šťavnatější a chutnější.
A tak jsem přemýšlela jak to udělat. Jak to udělat zdravěji.
Dnes karbanátky chystám pouze z mletého hovězího masa. Maso kupuju buď v malém krámku se zdravou výživou, na kterém zbožňuju osobní přístup a atmosféru nebo v supermarketu v bio kvalitě. Takové maso má prostě úplně jinou chuť.
A zázračnou ingrediencí, kterou do masové směsi přidávám jsou bezlepkové ovesné vločky. Uvnitř nabobtnají a dodají vláčnou a šťavnatou strukturu a zvenku po osmažení vytvoří křupavou kůrčičku.
INGREDIENCE
400 g hovězí mleté maso v bio kvalitě
1 velkou hrst bezlepkových ovesných vloček
1-2 vajíčka od veselých slepiček
sůl
koření dle chuti
POSTUP
Všechny ingredience smícháme a necháme minimálně 15 min odstát.
V navlhčených dlaních tvoříme koule, které zploštíme. Velikost je dle našich preferencí – záleží, jestli máme spíše rádi křupavou kůrčičku (tak tvoříme malé) a nebo vlhký vnitřek (pak spíše velké).
Smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší, jinou variací brambor nebo s batáty a doplníme dostatečnou porcí tepelně upravené či čerstvé zeleniny.
TIP
Dobrou chuť!
Vaše
Renata