Před pár lety jsme dostali u nás doma chuť na vafle, ale neměla jsem doma vajíčka a tak jsem hledala na internetu recept na vafle, který by byl bez vajec a zároveň odpovídal hodnotám a kritériím, kterými se řídím při přípravách jídel v naší rodině.
Recept jsem tenkrát našla na nějakém americkém blogu. Už ani přesně nevím, kde to bylo. To vlastně ani není důležité… Pro mě je důležité, že už roky neděláme vafle jinak a že si na nich vždycky pochutnáme!
Na tenhle recept nejsou zapotřebí vajíčka, ale nebudete potřebovat ani mouku, mléko ani prášek do pečiva. Tak z čeho tedy vlastně jsou?!? 🙂
INGREDIENCE:
1 a 1/2 šálku (bezlepkových) ovesných vloček
1/2 šálku kešu oříšků (Ale funguje i mandlová mouka, mám vyzkoušeno na vlastní kůži)
1 lžíce kokosového oleje
špetka soli
špetka vanilky nebo kapka vanilkového extraktu
2 šálky vody
POSTUP:
Ovesné vločky rozdrtíme v mixéru nebo přístroji na přípravu smoothie.
Do sypké směsi přidáme vodu a všechny zbylé ingredience a vše smícháme. Pro urychlení můžete vše znovu rozmixovat v mixéru.
Tekutou směs necháme cca 5 minut odstát, aby zhoustla.
Během toho si zapneme vaflovač a necháme ho rozpálit.
Nalijeme těsto na teflonovou ploténku vaflovače (raději méně, aby nám těsto nevyteklo) a pečeme cca 8 – 10 minut. Vaflovač v průběhu pečení neotevíráme – těsto by se nám totiž roztrhlo a přilepilo by se na horní a spodní ploténku.
Hotové vafle dozdobíme dle vlastní chuti. U nás doma je máme rádi s ovocem, tvarohem (někdo s bílým jogurtem), oříškovým máslem, oříšky, semínky, skořicí a kapkou javorového sirupu… Fantazii se meze nekladou.
TIP:
Vafle se opravdu potřebují péct 8 – 10 minut. A vzhledem k tomu, že mi záleží na tom, aby se celá rodina sešla u stolu a jedli jsme všichni společně, tak si nejdřív všechny vafle napeču. A ty vystydlé hodím před servírováním jen na chvilku do topinkovače, aby se ohřály.
Věřím, že si pochutnáte!
Písněte mi, jak se vám povedly.