Už dlouho jsem se chystala doma upéct bábovku, ale nějak se mi do toho nechtělo… měla jsem pocit, že se s tím budu příliš dlouho muset patlat. Kdyby to tak šlo raz dva… A víte co, ono to fakt šlo!
Muselo tomu ale předejít pořádné nakopnutí a kupovaná bábovka! 🙂
Před pár dny jsem si koupila u nás v Chrudimi v úžasné prodejničce „Královské dobroty“ se zdravou výživou a vlastními domácími kulinářskými výtvory kousek bezlepkové oříškové bábovky. Byla výborná, na povrchu pěkně křupavoučká a uvnitř vlahá. Prostě přesně podle mých představ… jen mi připadala hodně sladká.
Doma jsme cukr zcela vyřadili. Nepoužíváme téměř vůbec ani třtinový cukr v bio kvalitě a naše chuťové buňky uspokojí opravdu jen kapka javorového sirupu nebo medu.
A tak jsem si řekla, že ji o víkendu upeču „nám na míru.“ Přestože jsem těsto dělala od oka a snažila jsem se dosáhnout požadované konzistence, tak mě napadlo si průběžně odměřovat ingredience, abych měla i univerzální recept pro mojí kamarádku Káťu a pochopitelně taky pro vás. 🙂
Bábovka se opravdu povedla! Příprava byla jednoduchá a rychlá. A to je pro mě, mámu od tří dětí, to NEJ!
Tak jak tedy na to?
INGREDIENCE:
6 vajíček od veselých slepiček
6 čajových lžiček kokosového cukru (nebo více podle vlastní chuti a taky potřeby)
vanilka podle chuti
špetka soli
250 g mletých ořechů – podle vlastní preference, klidně i mix různých druhů
1/2 balíčku vinného kamene nebo jiného kvalitního kypřícího prášku
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Vymažeme si formu na bábovku máslem a vysypeme mandlovou moukou nebo jinými mletými ořechy.
Oddělíme žloutky od bílků.
Vyšleháme z bílků sníh, do kterého přidáme špetku soli.
Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky do krémové konzistence. Pak přidáme kokosový cukr a vanilku a vyšleháme do pěny.
V misce smícháme směs mletých ořechů s práškem do pečiva. A jemně všleháme do vajíčkové směsi.
Ručně metlou nebo špachtlí vmícháme jemně do oříškovo vaječné směsi bílky. Už nesmíme šlehat. Sníh z bílku by nám spadl a bábovka by nebyla nadýchaná.
Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 °C po dobu 5 minut. Bábovka nám rychle vyběhne a udělá se krusta, která ji bude držet.
Po 5 minutách teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme 5 – 10 minut. Hlídáme, aby nám bábovka příliš neztmavla.
Poté teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme ještě dalších 15 – 20 minut. Celková doba pečení je asi 30 minut. Zohledněte ale určitě zkušenosti s vaší troubou. 🙂
Jestli je bábovka upečená zjistíme klasicky pomocí špejle. Pokud se špejle nelepí, bábovka je upečená.
TIP:
Tahle bábovka může pokaždé chutnat jinak. Je to jen a jen na naší fantazii, jaké oříšky do ní použijeme.
Já jsem tentokrát použila v různých poměrech vlašské, pekanové, lískové a asi 1/3 byly kešu oříšky. Kešu mají totiž nasládlou chuť a díky tomu jsem mohla v receptu minimalizovat množství cukru. 🙂
Tak a teď už jen popřát dobrou chuť!
Vaše
PS: Vědomé stravování, výběr kvalitních potravin a vyvážená strava by měly být nedílnou součástí života každého, komu na sobě záleží. Právě stravování je nepostradatelnou a jednou ze základních oblastí pro tvůj osobní rozvoj.
Skvělý nástroj, jak si uvědomit, na čem právě tobě v tvém životě záleží a jestli mezi tvoje priority patří právě strava si můžeš ověřit v Menu SebeLÁSKY, které si můžeš stáhnout zdarma ZDE >>> Stáhnout Menu SebeLÁSKY.
Já na seznamu stravování rozhodně mám! 🙂 A můj osobní seznam priorit s tebou přímo v Meníčku sdílím.
PPS: Pokud nechceš být na vše sama, pokud máš chuť čerpat inspiraci a energii na své cestě za lepším „já“ – tak se připoj do motivačního online klubu Moje harmonie, který je tu pro tebe zdarma. Každý měsíc se v něm věnuju určité oblasti a určitému tématu. Klub je určen ženám a nabízí vedle osobního rozvoje také prostředí pro bezpečné sdílení radostí i starostí.