Špaldové lívanečky

Chutná a výživná snídaně je základ dobrého dne.

V týdnu obvykle nemám čas na dlouhou přípravu snídaní. O to víc si o víkendech užíváme snídaňové rituály. Jeden den míváme vajíčkový (variace střídáme) a druhý víkendový den chystám sladkou snídani.

Prostřeme stůl, vše na něj nachystáme, abychom nikam nemuseli odbíhat a celá rodina si společně sedneme ke stolu a hodujeme.

Mezi nejoblíbenější sladké snídaně našich tří malých opičáků patří špaldové lívanečky. A od té doby, co mám lívanečník se smilíky je milují ještě víc.

Kdysi dávno jsem v jedné kuchařce narazila na recept na americké pancaky s javorovým sirupem. Tento recept za ta léta prošel pod mýma rukama nespočitatelným počtem úprav. Současná varianta nahrazuje pšeničnou mouku zdravější variantou, neobsahuje žádný cukru ani rafinované oleje.

Už dlouhá léta chystám tyto lívanečky od oka. Jak vždy říkávala moje babička: „Renatko, sypu, sypu a vidim.“

Podle takového návodu byste si je ale doma nezvládli připravit a tak jsem sáhla po váze a odměrce a pečlivě jsem si vše pro vás zapsala.

 

 

INGREDIENCE

150 g špaldové mouky (ideálně celozrnné, ale můžete začít s hladkou špaldovou a postupně nahrazovat částečně celozrnnou)

1 lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody

1 špetka soli

vanilka podle chuti

2 vejce

250 ml plnotučného mléka

1 polévkovou lžící ghíčka

 

POSTUP

Všechny suché ingredience důkladně promícháme. Přelijeme mléko, vmícháme celá vejce a ghíčko. Ze všech přísad ušleháme lité těsto.

Na smažení už nepoužijeme žádný tuk, proto rozehřejeme lívanečník nebo pánev s nepřilínavým povrchem.

Lívanečky tvoříme polévkovou lžící (cca 2 lžíce na jeden lívaneček) nebo malou naběračkou.

Lívanečky opékáme na obou stranách do zlatohněda. Obvykle to trvá asi 1 minutu na každé straně.

 

Servírujeme s tvarohem nebo řeckým jogurtem, pořádnou dávkou oblíbeného ovoce a přelité malým množstvím javorového sirupu.

TIP

Vanilku používám buď ve formě tekutého vanilkového extraktu, což je v podstatě jen vanilka namočená v alkoholu a nebo vnitřky vanilkových lusků. V prodejnách DM prodávají balíček, ve kterém je mletá Bourbon vanilka, kterou máte rychle a jednoduše k dispozici.

Pro obměnu si občas lívance dochutíme ovocnou přesnídávkou bez přídavku cukru, nepraženým kakaem, skořicí, ořechovými másly nebo oříšky a semínky.

Dobrou chuť!

Vaše

Renata

Renata Vodehnalová
Učím lidi najít rovnováhu mezi fyzickým světem, ve kterém je spousta radostí ale i starostí, nedostatku i přebytku, shonu a konzumu a jejich vnitřním duševním životem – tak aby se jim žilo dobře a s lehkostí. Jsem žena, manželka skvělého muže, maminka tří dětí a nadšená studentka receptu na šťastný život. Více o Renatě se dozvíte zde. >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.