Receptů na dýňový krém je celá řada, ale tenhle je za mě jeden z těch TOP. Celé kouzlo vynikající chuti totiž tkví v tom, že se dýně upeče – a díky tomu vynikne její unikátní chuť. Další kouzlo pro chuťové pohárky ještě doladí bylinky, které vše ladně podtrhnou.
Inspiraci a základ pro tento recept, mám od mé dlouholeté kamarádky a bývalé sousedky. A já cítím, že nastal čas se o něj v trochu poupravené podobě podělit se světem dál…
INGREDIENCE:
dýně hokaido
rozmarýn
tymián
sůl
olivový olej (cca 2 polévkové lžíce)
voda (podle velikosti dýně, ale minimálně 1/2 litru)
200 ml smetany ke šlehání
dýňová semínka na posypání
POSTUP:
Zapneme si troubu na 180 °C.
Hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na stejně velké kostky.
Nakrájenou dýni rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, polijeme olivovým olejem, osolíme a přikryjeme čerstvým rozmarýnem a tymiánem. (Pokud čerstvé bylinky nemáme, můžeme použít i sušené.) A dáme péct do trouby na cca 40 min, aby dýně změkla a trochu zezlátla.
Jakmile je dýně upečená, odstraníme z ní bylinky a vysypeme ji do většího hrnce. Zalijeme horkou vodou a chvilku společně prohříváme na mírném stupni.
Ponorným mixérem rozmixujeme směs. Podle potřeby doplníme další vodu.
Dochutíme smetanou. V případě potřeby ještě dosolíme.
Na talíři ještě dozdobíme dýňovými semínky. A můžeme podávat.
TIP:
Tento krém můžete ozvláštnit tím, že do něj přidáte ještě další zeleninu – např. mrkev nebo batáty, které společně s dýní upečete. Jen si pohlídejte velikost nakrájené zeleniny, aby se vám některý druh nespálil.
Dýňový krém můžete dozdobit kysanou smetanou.
Namísto vody můžete použít zeleninový nebo masový vývar, čímž dosáhnete opět jiné chuti.
Jak ráda říkám, fantazii se meze nekladou…
Přeju dobrou chuť!