Nerada trávím moc času v kuchyni. Zároveň ale nepoužívám polotovary. Dbám na kvalitu surovin a používám pro přípravu jídel jen základní suroviny. Moc mi záleží na tom, co já a moje rodina jíme. A přesně všechny tyto podmínky splňuje tento recept. Zdravé, nutričně vyvážené, chutné a přitom mega rychlé těstoviny s brčálově zelenou omáčkou.
Letos na jaře jsem je chystala na HEART FLOW víkendu a nadšení bylo tak veliké, že jsem holkám slíbila, že až bude trocha času, tak recept sepíšu a dám na blog.
Takže jak na ně?
INGREDIENCE
Základní:
Těstoviny (Já ráda používám zdravější verzi, a to špaldové z DMka. Ale dají se pochopitelně použít i klasické pšeničné v bezvaječné i vaječné variantě, sušené i čerstvé… a nebo sáhnout po mnohem zdravějších variantách jako jsou těstoviny z hnědé rýže nebo quinoi.)
2 poctivé hrstky kešu oříšků
2 lžíce slunečnicových semínek
cca 5 hrstek baby špenátu
několik lístků bazalky (podle toho, jak moc ji máte rádi)
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
sůl
pepř
voda – cca půl hrníčku
Na dochucení a dozdobení:
parmazán
popř. lahůdkové droždí
piniová semínka – raw a nebo na sucho opražená na pánvi
Další varianty:
jarní cibulka
česnek
pažitka
pórek
šťáva z citrónu
POSTUP
Dáme vařit těstoviny do osolené vody a uvaříme al dente, tedy na skus.
! Nevaříme příliš dlouho. Ne jen že příliš dlouhým vařením budeme mít změklé těstoviny jak ze školní jídelny, ale v případě pšeničných a špaldových se změní i jejich výživový obsah a glykemický index.
Mezitím si dáme do mixéru všechny ostatní ingredience a rozmixujeme je na hladkou tekutou omáčku. Omáčka nesmí být příliš vodová, ale zároveň by neměla být kašovitá. Omáčku ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem a nebo například přidáme více výrazných ingrediencí jako je bazalka, česnek nebo pažitka.
Jakmile jsou těstoviny uvařené, tak je zcedíme a vrátíme zpět do hrnce. Pak už jen zalijeme omáčkou, necháme 2 až 3 minutky odstát, aby se těstoviny a omáčka propojily, a servírujeme na talíře. Dozdobit může strouhaným parmazánem a bazalkou. Pokud chceme mít zcela veganský pokrm, tak místo parmazánu použijeme lahůdkové droždí.
Za 11 minut máte vše hotové a na vaření jste načmachaly jen 1 hrnec a mixér. Proto tento recept tak miluju!
TIP 1, jak zvýšit obsah bílkovin a zasytit se na delší dobu:
Do tohoto receptu velmi ráda přidávám luštěniny, abych vedle ořechů ještě navýšila podíl bílkovin a zasytila se na delší dobu a zároveň snížila brzké chutě na „něco dobrého.“
TIP 2:
Kvalitní těstoviny v bio kvalitě za velmi přijatelnou cenu kupuji v DMku. Vycházejí levněji než obyčejné těstoviny v klasických obchodech.
TIP 3:
Pokud nemáte dostatečně silný mixér, tak můžete na cca 10 min namočit kešu oříšky a slunečnicová semínka do horké vody a až pak rozmixovat
TIP 4:
Pokud máte jen ponorný mixér, tak doporučuji oříšky i semínka v každém případě namočit do horké vody minimálně na 10 minut.
UPOZORNĚNÍ:
Lahůdkové droždí nejsou klasické aktivní kvasnice, které se používají na pečení koláčů a buchet. Je to neaktivní sypká směs. Dá se pořídit v obchodech se zdravou výživou. Za mě je ale nejchutnější a neluxusnější lahůdkové droždí od značky Vitalvibe, které objednávám online.
Tak a teď už jen přeju, abyste si na těstovinkách s bržálově zelenou omajdou doma pochtnali!
PS: O tom, že se dá vařit a péct rychle a kvalitně se můžete přesvědčit v dalších mých receptech tady na blogu.