Luxusní brčálově zelené těstoviny

Nerada trávím moc času v kuchyni. Zároveň ale nepoužívám polotovary. Dbám na kvalitu surovin a používám pro přípravu jídel jen základní suroviny. Moc mi záleží na tom, co já a moje rodina jíme. A přesně všechny tyto podmínky splňuje tento recept. Zdravé, nutričně vyvážené, chutné a přitom mega rychlé těstoviny s brčálově zelenou omáčkou.

Letos na jaře jsem je chystala na HEART FLOW víkendu a nadšení bylo tak veliké, že jsem holkám slíbila, že až bude trocha času, tak recept sepíšu a dám na blog.

Takže jak na ně?

INGREDIENCE

Základní:

Těstoviny (Já ráda používám zdravější verzi, a to špaldové z DMka. Ale dají se pochopitelně použít i klasické pšeničné v bezvaječné i vaječné variantě, sušené i čerstvé… a nebo sáhnout po mnohem zdravějších variantách jako jsou těstoviny z hnědé rýže nebo quinoi.)

2 poctivé hrstky kešu oříšků

2 lžíce slunečnicových semínek

cca 5 hrstek baby špenátu

několik lístků bazalky (podle toho, jak moc ji máte rádi)

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

sůl

pepř

voda – cca půl hrníčku

Na dochucení a dozdobení:

parmazán

popř. lahůdkové droždí

piniová semínka – raw a nebo na sucho opražená na pánvi

Další varianty:

jarní cibulka

česnek

pažitka

pórek

šťáva z citrónu

POSTUP

Dáme vařit těstoviny do osolené vody a uvaříme al dente, tedy na skus.
! Nevaříme příliš dlouho. Ne jen že příliš dlouhým vařením budeme mít změklé těstoviny jak ze školní jídelny, ale v případě pšeničných a špaldových se změní i jejich výživový obsah a glykemický index.

Mezitím si dáme do mixéru všechny ostatní ingredience a rozmixujeme je na hladkou tekutou omáčku. Omáčka nesmí být příliš vodová, ale zároveň by neměla být kašovitá. Omáčku ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem a nebo například přidáme více výrazných ingrediencí jako je bazalka, česnek nebo pažitka.

Jakmile jsou těstoviny uvařené, tak je zcedíme a vrátíme zpět do hrnce. Pak už jen zalijeme omáčkou, necháme 2 až 3 minutky odstát, aby se těstoviny a omáčka propojily, a servírujeme na talíře. Dozdobit může strouhaným parmazánem a bazalkou. Pokud chceme mít zcela veganský pokrm, tak místo parmazánu použijeme lahůdkové droždí.

Za 11 minut máte vše hotové a na vaření jste načmachaly jen 1 hrnec a mixér. Proto tento recept tak miluju!

TIP 1, jak zvýšit obsah bílkovin a zasytit se na delší dobu:

Do tohoto receptu velmi ráda přidávám luštěniny, abych vedle ořechů ještě navýšila podíl bílkovin a zasytila se na delší dobu a zároveň snížila brzké chutě na „něco dobrého.“

  1. na poslední 2 minuty vaření těstovin do vřelé vody přidávám zmražený hrášek
  2. do omáčky do mixéru přidám bílé konzervované fazole, které vytvoří krémovou texturu. V takovém případě je ale zapotřebí přidat více vody
  3. těstoviny na talíři dozdobím místo parmazánem uvařenou a nebo konzervovanou čočkou.

TIP 2:

Kvalitní těstoviny v bio kvalitě za velmi přijatelnou cenu kupuji v DMku. Vycházejí levněji než obyčejné těstoviny v klasických obchodech.

TIP 3:

Pokud nemáte dostatečně silný mixér, tak můžete na cca 10 min namočit kešu oříšky a slunečnicová semínka do horké vody a až pak rozmixovat

TIP 4:

Pokud máte jen ponorný mixér, tak doporučuji oříšky i semínka v každém případě namočit do horké vody minimálně na 10 minut.

UPOZORNĚNÍ:

Lahůdkové droždí nejsou klasické aktivní kvasnice, které se používají na pečení koláčů a buchet. Je to neaktivní sypká směs. Dá se pořídit v obchodech se zdravou výživou. Za mě je ale nejchutnější a neluxusnější lahůdkové droždí od značky Vitalvibe, které objednávám online.

Tak a teď už jen přeju, abyste si na těstovinkách s bržálově zelenou omajdou doma pochtnali!

PS: O tom, že se dá vařit a péct rychle a kvalitně se můžete přesvědčit v dalších mých receptech tady na blogu.

Renata Vodehnalová
Učím lidi najít rovnováhu mezi fyzickým světem, ve kterém je spousta radostí ale i starostí, nedostatku i přebytku, shonu a konzumu a jejich vnitřním duševním životem – tak aby se jim žilo dobře a s lehkostí. Jsem žena, manželka skvělého muže, maminka tří dětí a nadšená studentka receptu na šťastný život. Více o Renatě se dozvíte zde. >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.